Nöromodülasyon
DERİN BEYİN STİMÜLASYONU

[resim]

 

Derin beyin Stimülasyonu (Beyin Pili) Nedir?

Halk arasında “Beyin Pili” olarak bilinen Derin beyin Stimülasyonu; beynin bazı özellikli bölgelerinin elektrotlar ve pil aracılığıyla uyarılması mantığına dayanmaktadır. Günümüzde ilaca dirençli veya ilaç yan etkisi nedeniyle ilaç kullanamayan Parkinson hastalığı (titremeli felç), Esansiyel tremor hastalığı (titreme hastalığı), Distoni (istemsiz kasılma hastalığı), Obsesif Kompulsif hastalığı (takıntı hastalığı), Majör Depresyon ve Epilepsi hastalığında (sara hastalığı) FDA onayıyla ve güvenle kullanılmaktadır.

Ülkemizde Parkinson hastalığı, Esansiyel tremor hastalığı ve Distoni hastalığında SGK güvencesi altında olup vatandaşlarımız bu imkândan oldukça düşük bir fiyat farkıyla veya ücretsiz olarak faydalanabilmektedirler.

 

Derin beyin stimülasyonu ameliyatı nasıl yapılır?

Derin beyin stimülasyonu ameliyatı iki aşamada yapılmaktadır.

İlk aşamada elektrotlar beynin önceden hedeflenen bölgesine lokal anestezi altında açılan iki adet delikten gönderilmektedir. Deliklerin boyutu en fazla 50 kuruşluk madeni para boyutunda olup bu sırada hasta herhangi bir acı hissetmemektedir. Elektrotlar beyne özel sistemler sayesinde yerleştirilirken beynin elektriksel aktivitesi izlenmekte (mikroelektrot kayıt) ve ardından test akımları verilerek etkinlik veya yan etki oluşup oluşmayacağı ameliyat esnasında değerlendirilmekte ve bu sayede gerekirse düzeltme yapılabilmektedir. Bu sebeple ameliyatın ilk aşaması uyanık olarak lokal anestezi altında yapılmaktadır. Ardından ameliyatın ikinci aşamasına geçilmekte ve bu aşamada köprücük kemiği altına yerleştirilecek pile elektrotların bağlantısı yapılmaktadır.

2013 yılından itibaren çok sayıda hastada başarıyla gerçekleştirdiğim bu ameliyatları ülkemizde birçok üniversitede eğitimci sıfatıyla sürdürmekte, bu tür ameliyatların eğitimini vermekteyim. Ülkemizde bu konuda birçok merkezin açılmasına öncülük ettim ve halen yeni merkezlerin oluşması için eğitim programlarıma aktif olarak devam etmekteyim. Bunların dışında başta ülkemiz olmak üzere birçok ülkeden meslektaşlarım (Hırvatistan, S. Arabistan, Libya, Dubai, Fas, İran vs.) bu ameliyatların eğitimini alabilmek için değişik sürelerde gözlemci olarak ameliyatlarıma katılmaktadırlar. Konuyla ilgili halen 17 adet bilimsel çalışmamız devam etmekte olup yurt içi ve yurt dışında konu ile ilgili çok sayıda konuşma daveti ve yayınlanmış makalelerim, editörlüğünü yaptığım kitaplarım ve kitap bölümlerim mevcuttur.

Derin beyin Stimülasyonu ameliyatı uygulanmış hastalarımıza ait videoları izlemek aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz

Parkinson hastalığı nedeniyle Derin beyin Stimülasyonu ameliyatı uygulanmış hastamızın videosu

Parkinson hastalığı nedeniyle Derin beyin Stimülasyonu ameliyatı uygulanmış hastamızın videosu

Esansiyel tremor nedeniyle Derin beyin Stimülasyonu ameliyatı uygulanmış hastamızın videosu

Travmatik tremor nedeniyle Derin beyin Stimülasyonu ameliyatı uygulanmış hastamızın videosu

Holmes tremor nedeniyle Derin beyin Stimülasyonu ameliyatı uygulanmış hastamızın videosu

 

Derin beyin Stimülasyonu - Beyin Pili ameliyatına kimler adaydır?

Ameliyat yapılmasına nasıl karar verilri?

Derin Beyin Stimülasyonu - Beyin Pili Ameliyatının Riskleri nelerdir?

Hangi koşullarda uygulanmamalıdır?

Gibi sorularınızın cevabını içeren ayrıntılı bilgilere Ameliyatlar Bölümü altındaki “Derin Beyin Stimülasyonu” bölümünden ulaşabilir ya da dilerseniz linke tıklayabilirsiniz.