Halk arasında Vagus Pili, Sara Pili veya Epilepsi Pili olarak bilinen Vagal Sinir Stimülasyonu ülkemizde SGK kapsamında ilaç tedavisine dirençli yani ilaç kullanmasına rağmen sara nöbetleri devam eden hastalarda başvurulan bir ameliyat yöntemidir. Vagus siniri dediğimiz boyun bölgesinde şah damarının yanında seyreden bu sinire sarılan elektrotun bir pil kaynağına bağlanması ve üretilen elektrik akımlarının beyindeki anormal aktiviteleri baskılaması mantığına dayanır. Aynı zamanda bazı nöbetlerin geleceği önceden hissediliyor ise bileğe takılan bir bilekliğin pile yaklaştırılması pilin daha kuvvetli aktive olmasını sağlayarak nöbetin gelişini engelleyebilmektedir.
Vagal Sinir Stimülasyonu - Vagus Pili – Epilepsi Sara Pili ameliyatı nasıl yapılır?
Vagal Sinir Stimülasyonu - Vagus Pili – Epilepsi Sara Pili ameliyatına kimler adaydır?
Vagus Pili, Sara Pili veya Epilepsi Pili olarak bilinen Vagal Sinir Stimülasyonu ameliyatına iki farklı nöbet ilacı tedavisi kullanmasına rağmen nöbetleri devam eden hastalarımız adaydır. Ancak beyinde bu nöbetlere sebep olacak ameliyatlık bir problem (tümör veya benzeri yapılar) olmamalıdır.
Ameliyata nasıl karar verilir?
Vagal Sinir Stimülasyonu - Vagus Pili – Epilepsi Sara Pili ameliyatının avantajları nelerdir?
Ekinliği
En önemlisi ağızdan alınan ilaçlar zaten hastada gerekli nöbet kontrolünü sağlayamamaktadır dolayısıyla etkinliği zaten en önemli avantajıdır.
Ayarlanabilirliği
Cihaz bir kumanda aracılığıyla yönetilebildiği için verilecek akımın miktarı kolaylıkla ayarlanabilir. Zamanla uygulanacak voltaj arttırılarak etkinlik ve nöbet kontrolü arttırılır.
Bir çok çalışma bu girişimin depresyona da iyi geldiğini belirtmektedir.
Gerektiğinde aktive edilebilirliği
Kişi sara nöbetinin geleceğini birkaç saniye öncesinde hissediyor ise bileğine takılacak manyetik bir bileklik ile bazı nöbetler engellenebilmektedir. Hasta nöbeti hissettiğinde bilekliğini boynuna, pilin olduğu bölgeye yaklaştırır ise nöbetin başlaması engellenebilmektedir.
Ameliyatın riskleri nelerdir?
Enfeksiyon riski
Ameliyat öncesi verilecek antibiyotik dozu ve ameliyat sırasında sterilite koşullarına azami özen gösterilmesi ile oldukça azaltılabilmektedir.
Sinirde oluşabilecek hasarlar
Bu tip risklerin oluşma oranı oldukça düşüktür tecrübeli ellerde oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır.
Başta da belirttiğimiz üzere Vagus siniri Şah damarı ve büyük bir toplardamarın yakınlarında bulunduğundan ameliyatta yapılacak bir hata ciddi kanamalar ile sonuçlanabilir ancak tecrübeli ellerde bu risk oldukça düşüktür.
Ameliyatın Yan etkileri nelerdir
Ameliyat sonrası yutkunma zorluğu gelişebilir ancak bu durum geçicidir.
Hangi koşullarda uygulanmamalıdır?
Vagus Pili, Sara Pili veya Epilepsi Pili olarak bilinen Vagal Sinir Stimülasyonu ameliyatı şu durumlarda uygulanmaz