Omurilik Pili – Spinal Kord Stimülasyonu Nedir?
Spinal kord stimülasyonu, omurilik zarının üzerine konulan bir elektrot (elektrik kablosu) aracılığıyla uygulanan elektrik akımının ağrının hissedilmesini engellemesi mantığına dayanmaktadır.
Buradaki en önemli husus ortada ameliyatla giderilebilecek bir durum olmaması gerekliliğidir. Yani hastanın ameliyat edilmesi gereken bir bel fıtığı var ve ağrının sebebi bu ise bu hastaya bel fıtığı ameliyatı yapılmalı omurilik pili ameliyatı yapılmamalıdır.
Ülkemizde tedaviye dirençli ağrı tedavisinde SGK güvencesi altında olup vatandaşlarımız bu imkândan oldukça düşük bir fiyat farkıyla veya ücretsiz olarak faydalanabilmektedirler.
Omurilik Pili Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Omurilik pili ameliyatı
Olmak üzere iki şekilde yapılabilir.
Uyanık, Iğne Metoduyla Yapılan Omurilik Pili Ameliyatı
Eğer daha önceden omurilik bölgesinden geçirilmiş bir ameliyat yok ise ve cerrahınız bu konuda yeterli tecrübeye sahip ise lokal anestezi yani bölgesel uyuşturma altında uyanık olarak yapılan bu yöntemi önermekteyim birazdan bu girişim şeklinin avantajlarından da bahsedeceğim.
Hasta uyanıkken bölgesel uyuşturma metodu ile yapılan bu yöntemde hasta öncelikle ameliyat masasına yüz üstü olarak yatırılır ve gerekli bölgesel uyuşturma işlemi yapıldıktan sonra orta kalınlıkta bir iğne ile omurilik zarına doğru seyyar röntgen yardımıyla ilerlenir. Omurilik zarı üzerine gelindiğinden emin olunduktan sonra bu iğne yardımıyla kablolar omurilik zarı üzerine yerleştirilerek olması gereken yere ilerletilir. Gereken yere ulaşıldığından emin olmak için test akımları verilir ve hastaya tam şu soru sorulur; “tam olarak ağrıyı hissettiğiniz yerde bir karıncalanma hissediyor musunuz?” eğer sorunun cevabı evet ise kablolar tam da olması gereken yerdedir ve ameliyatın ikinci aşamasına geçilir yok eğer hasta uyumaları olması gereken yerin biraz aşağısı ya da yukarısında hissediyor ise o zaman kablolar ileri geri ilerletilerek hastanın oldukça düşük elektrik akımlarını tam ağrıyı hissettiği yerde hissetmesi sağlanır.
Anestezi Altında Kesi Metoduyla Yapılan Omurilik Pili Ameliyatı
Ameliyatın bu çeşidinde ise hasta uyutulduktan yani genel anestezi altına alındıktan sonra ameliyat masasına yüz üstü olarak yatırılır ve ardından ağrının oluştuğu bölgelerle alakalı alanda cilt kesilerek omurga kemik laminası çıkarılır kemik lamina yardımcı cihazlarla alınır ve omurilik zarı ortaya konur. Ardından zarın üzerine elektrot yerleştirilerek kablolar geçici bir pile bağlanır ve hasta taburcu edilerek test sürecine alınır. Test sürecinin sonunda hastanın fayda gördüğünü belirtmesi durumunda hastaya kalıcı yeni pil bölgesel uyuşturma altında oldukça kısa bir işlemle cilt altına yerleştirilir. Kalıcı pilin yerleştirilmesinin ardından dışarıda hiçbir cihaz kalmaz her şey cilt altına gömülü haldedir.
Sizin de fark ettiğiniz üzere girişimin bu türünde hasta uyanık olmadığı için elektrik akımını hissedip hissetmediği sorulmamakta dolayısıyla kablolar ortalama bir yere yerleştirilmektedir. Bu ameliyatı uyanık yapmanın en büyük avantajı budur.
Spinal Kord Stimülasyonu – Omurilik Pili Ameliyatı Kimlere Uygulanabilir?
Omurilik Pili Ameliyatı Yapılmasına Nasıl Karar Verilir?
Ameliyatın uygulanmasına Nöroloji, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Algoloji ve Fizik Tedavi hekimlerinden oluşan bir heyetle karar verilmektedir. Heyetin tüm üyeleri öncelikle hastayı muayene eder, İlaç tedavisinin artık yetersiz olduğu veya ilaç kullanımının yan etkilere sebep olduğu gözlenir ise hastaya test girişiminin yapılmasına karar verilir. Test girişimi sonrasında hasta fayda gördüğünü beyan eder ise kalıcı pilin yerleştirilmesine karar verilir.
Test uygulaması bu ameliyatın en büyük avantajları arasında sayılabilir. Bu sayede kişinin bu ameliyattan fayda görüp görmeyeceği net olarak anlaşılır.
Spinal Kord Stimülasyonu Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
Ameliyatın Riskleri Nelerdir?
Enfeksiyon Riski
Ameliyat öncesi verilecek antibiyotik dozu ve ameliyat sırasında sterilite koşullarına azami özen gösterilmesi ile oldukça azaltılabilmektedir.
Omurilikte Oluşabilecek Hasarlar
Bu tip risklerin oluşma oranı oldukça düşüktür tecrübeli ellerde oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Omurilik zarında bir hasara sebep olunur ise güçsüzlük veya ağrı gibi olaylara sebep olmakla birlikte beyin omurilik sıvısının da kaçışına neden olabilir o yüzden mutlaka tecrübeli ellerde uygulanması önerilir.
Hangi Koşullarda Uygulanmamalıdır?
Omurilik Pili Ameliyatının Maliyeti Yani Ücreti Ne Kadardır?
Omurilik Pili ameliyatı ülkemizde SGK güvencesi kapsamında olup hastalarımız merkezimizde düşük fiyat farkıyla tedavilerini olabilmektedirler.
Omurilik Pili Normal Hissi De Engeller Mi?,
Bu girişimin en önemli özelliklerinden biri normalde hissedilmesi gereken (ayağa yabancı bir cisim batması veya yanması gibi) ağrı hislerinin kaybolmamasıdır. Hasta normalde olmaması gereken ve tedavi edilemeyen ağrıyı hissetmemektedir.
Omurilik Pili ameliyatı ile ilgili ayrıntılı bilgi videolarını izlemek için tıklayınız.
Nöropatik ağrı nedeniyle omurilik pili tedavisi uyguladığımız hastamızla ilgili videomuzu izlemek için lütfen tıklayın