[resim]
Baklofen Pompası Nedir?
Baklofen Pompası; çeşitli sebeplerle uzuvlarda (kollarda bacaklarda) ve/veya gövdede gelişen ve ilaç tedavisine yanıtsız katılık ve kasılmalarda (spastisite) kullanılan bir tür otomatik ilaç salınımı sağlayan bir cihazdır.
Omuriliğin içine yerleştirilen bir silikon borunun karın bölgesinde cilt altına yerleştirilen ilaç pompasına bağlanmasıyla gerçekleştirilen ameliyat tecrübeli ellerde basit, kısa süreli ve güvenli bir girişimdir
Cihazın etkinliği oldukça güçlü olup en ileri derecedeki kasılmaları bile tamamen çözebilmektedir. Hastada ilaç tedavisi ile düzelemeyen bu kasılmaların sebepleri arasında MS hastalığını, çocuklarda görülebilen beyin felci (serebral palsy) hastalığını, geçirilmiş omurilik hasarını vs. sayabiliriz.
Burada üzerinde önemle durulması gereken nokta bu gevşeme işleminin istemli hareketleri engellemediği gerçeğidir. Yani kişi normalde ayağını oynatıyor veya yürüyebiliyor ise ve mevcut kasılma sebebiyle bunları gerçekleştiremiyor ise kasılmanın düzeltilmesi ile hasta yeniden uzuvlarını kullanabilir yürüyebilir hale gelebilir.
Baklofen Pompasının Avantajları Nelerdir?
Ağızdan alınan ilaç miktarının çok çok daha düşüğüne çok daha güçlü gevşeme sağlanabilir.
Hasta sürekli ağızdan ilaç almaktan kurtulur.
Pompa içindeki ilaç bittiğinde oldukça basit bir girişim ile yeniden doldurulabilir.
Öncesinde test işleminin gerçekleştirilmesi hastanın bu tedaviden fayda görüp görmeyeceğini net bir şekilde ortaya koyar.
İlaç ağızdan alınmadığı için organlara hasar verme ihtimali yan etki gelişme ihtimali çok daha düşüktür.
Cihaz bir kumanda aracılığıyla yönetilebildiği için doz ayarı her zaman kolaylıkla yapılabilir. Gerekli gevşeme elde edilmemişse doz arttırılarak gevşeme sağlanır.
İstemli hareketi engellemediğinden kişi uzuvlarını kullanabiliyor ise kullanmaya devam eder.
2013 yılından itibaren çok sayıda hastada başarıyla gerçekleştirdiğim bu ameliyatı ülkemizde birçok üniversitede eğitimci sıfatıyla sürdürmekte ve bu tür ameliyatların (Nöromodülasyon) eğitimini vermekteyim. Ülkemizde bu konuda birçok merkezin açılmasına öncülük ettim ve halen yeni merkezlerin oluşması için eğitim programlarıma aktif olarak devam etmekteyim. Bunların dışında başta ülkemiz olmak üzere birçok ülkeden meslektaşlarım (Hırvatistan, S. Arabistan, Libya, Dubai, Fas, İran vs.) bu ameliyatların eğitimini alabilmek için değişik sürelerde gözlemci olarak ameliyatlarıma katılmaktadırlar. Konuyla ilgili halen bilimsel çalışmalarım devam etmekte olup yurt içi ve yurt dışında konu ile ilgili çok sayıda konuşma daveti ve yayınlanmış makalelerim, editörlüğünü yaptığım kitaplarım ve kitap bölümlerim mevcuttur.
Baklofen Pompası ameliyatına kimler adaydır?
Baklofen Pompası Ameliyatı nasıl yapılır?
Baklofen Pompası ameliyatı yapılmasına nasıl karar verilir?
Baklofen Pompası Ameliyatının Riskleri nelerdir?
Hangi koşullarda uygulanmamalıdır?
Gibi sorularınızın cevabını içeren ayrıntılı bilgilere Ameliyatlar Bölümü altındaki “Baklofen Pompası” bölümünden ulaşabilir ya da dilerseniz linke tıklayabilirsiniz.