Esansiyel Tremor bir titreme hastalığı olup; ellerde, bacaklarda, seste, gövdede, kafada kısacası vücudun birçok yerinde görülebilen ritmik bir titremeye sebep olmaktadır.
Toplumda oldukça sık görülen bu hastalık ilerlediğinde kişiler bir bardak su, bir kaşık çorba içemez hale gelmekte ve öz bakımları konusunda sürekli birilerinin desteğine ihtiyaç duymaktadırlar. Kişinin bu şikayetleri özellikle birilerinin titremesini fark ettiğinde daha da şiddetlenmekte ve kişinin sosyal ortamlardan kaçınmasına içine kapanık bir hale gelmesine sebep olmaktadır.
Esansiyel tremor hastalığında görülen titreme Parkinson hastalığında görülen titremeden farklıdır. Parkinson hastalığında görülen titreme istirahat tremoru şeklindedir, kişi boş durduğunda yani herhangi bir iş yapmadığında titreme başlar, Esansiyel Tremor hastalığında ise titreme iş yaparken başlar ve şiddetlenerek devam eder. Özetle Parkinson hastalığındaki titreme istirahat tremoru, Esansiyel Tremordaki titreme ise hareket tremoru şeklindedir.
Esansiyel Tremorun tedavisinde ilk başvurulacak yöntem ilaç tedavisidir ancak ne yazık ki ilaç tedavisi konusunda çok seçenek yoktur. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda Beyin Pili tedavisi başarıyla uygulanmaktadır. Lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) altında uygulanan beyin pili ameliyatının sonuçları oldukça yüz güldürücü olup ameliyatın başarıyla uygulanması sonucunda titremede %100’e varan oranlarda düzelme sağlanabilmekte ve kişi yeniden işlerini yapabilir hale gelmektedir.
Esansiyel Tremor tedavisinde başarıyla uygulanan Derin Beyin Stimülasyonu hakkında ayrıntılı bilgi için “Ameliyatlar” bölümü altındaki “Beyin Pili - Derin Beyin Stimülasyonu” başlığı altında bulabilir veya buraya tıklayabilirsiniz.